"Pędzę" nalewkę ;) - nie wiem co z tego wyjdzie ale trzeba spróbować!
Przepis bardzo prosty:
- ~10 dkg korzenia imbiru - pociąć w plasterki
- 2 duże cytryny - sparzyć i pokroić w ósemki
- 10 dkg cukru - wsypałam 5 łyżek stołowych
- 3 łyżki miodu - dałam gryczany (takowy posiadam)
- 0,75 l alkoholu 45%
Wszystko włożyć do wyparzonego słoja , zasypać cukrem, zalać miodem i na koniec alkohol.
Odstawić na 2 m-ce, potem przefiltrować i zlać do butelki.
Butelkę odstawić jeszcze na 1 miesiąc.
Myślałam że do świąt się wyrobię ale z żadnych kalkulacji mi nie wychodzi że faktycznie zdążę ;).
Na upartego wypada że w święta powinna zlać do butelki, wiec co szkodzi spróbować ;).
1 komentarz:
no prosze prosze...
Prześlij komentarz