środa, 28 lipca 2010

UPAROWANE POMIDORY :)


Ponieważ sezon na pomidory w pełni - prosty przepis obiadowy dla szczęśliwych posiadaczy parowara :

- kilka większych pomidorów - obciąć "kapelusze" i łyżeczką wygrzebać  wnętrze
- mięso z indyka np. podudzie - zmielić 
- pieczarki + cebula - pokroić drobno i udusić 
- sól + pieprz + papryka + dowolna zielenina (szczypiorek / pietruszka / koperek) do smaku
Mięso wymieszać z uduszoną cebulą, pieczarkami i przyprawami, napakować w wydrążone pomidory i wstawić do parowania na 10 - 12 min.
Podawać posypane startym żółtym serem i sosem czosnkowym.
Podane z ziemniaczkami wyglądają i smakują jeszcze lepiej ;)!
Ilości nie podałam celowo - składniki były mieszane w takich ilosciach jakie akurat miałam w lodówce.
Inspiracją pomidorów była faszerowana papryka - obowiązkowe danie każdej jesieni :)!



3 komentarze:

madziula pisze...

super pomysł a jak długo w tym parowarze one sobie się robiły??

AMSAH pisze...

Dzięki :)!
Nastawiłam najpierw na 10 minut a później jeszcze chyba na kolejne 2min.
Trzeba zajrzeć i "dziubnąć" mięso w środku bo to wszystko zależy od tego jak duże są pomidory, jakiej mocy jest parowar (mój ma na "rozpędzie" 2000W, potem spada do 600, ale najczęściej w sprzedaży są takie po 600w czyli dłużej się nagrzewa para).
Spróbuj po 10 minutach a potem okaże się czy trzeba doparować :)!
Smacznego :)!

madziula pisze...

dziękuję bardzo - na pewno spróbuje :)