wtorek, 14 grudnia 2010

MUFFINY KOKOSOWE


Szaleństwa muffinowego ciąg dalszy!
Tym razem kokosowe wg przepisu znalezionego gdzieś w sieci:

Suche:
- 300 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie wiórków kokosowych (100g)

Mokre:
- 180 ml (3/4szklanki)mleka
- 2 jajka
- 125 g roztopionego masła

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche. 
W drugim mokre.
Połączyć suche z mokrym , dokładnie wymieszać (ja to traktuje mikserem).

Napełnić foremki do muffinek (najlepiej z papilotkami).
Posypać wiórkami po wierzchu i do pieca na 25 minut w temperaturze 190ºC. 
Po tej zimie sama zamienię się w jednego wielkiego muffina!

1 komentarz:

Paweł Kwas pisze...

Fajna blacha do tego, chyba muszę takiej poszukać bo po mich wypiekach piece gazowe to trzeba tydzień myć :)